Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα συνεχίζονται μετά από 9 χρόνια

Μιχάλης Νικολαράκος

Η αγωνία (για να μην πούμε η απελπισία) του απερχόμενου δημάρχου Καλλιθέας για το αποτέλεσμα των εκλογών εκδηλώνεται με όλο και περισσότερο πολιτικαντισμό, με όλο και περισσότερη απομάκρυνση από τους πολίτες της Καλλιθέας και τις πραγματικές τους ανάγκες. Διαβάζοντας κανείς την πρόσφατη συνέντευξη του κυρίου Κάρναβου στο CNN.gr, διαπιστώνει ότι είναι παντελώς αποκομμένος από την κοινωνία και την καθημερινότητα των Καλλιθεατών.

Πρώτα πρώτα, οι εξαγγελίες του για έργα μεγάλης κλίμακας δεν έχουν καμία πραγματική βάση. Πρόκειται για ιδέες, για επιθυμίες, για προθέσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό· καμία επίσημη προκήρυξη, κανένα επίσημο σχέδιο, καμία δέσμευση ποσού. Και βέβαια πάντα υπάρχει η απορία: τι τον εμπόδιζε να τρέξει έστω κάτι από αυτά τα 9 προηγούμενα χρόνια; Μήπως η προτεραιότητα που έδωσε σε κάποιο άλλο έργο; Μα δεν υλοποιήθηκε κανένα άλλο έργο.

Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι όντως θα τρέξει τα έργα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην επίπτωση που θα έχουν όλα αυτά στην καθημερινότητα των πολιτών που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην Καλλιθέα. Καμία αναφορά σε προβλέψεις για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίπτωσης, της ηχορρύπανσης, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εμπόρων, για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, για τη διευκόλυνση και τη στήριξη των εργαζομένων. Βέβαια από την άλλη αυτό ήταν αναμενόμενο· η εγκατάλειψη της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της διοίκησής του μαρτυρά ανάγλυφα την αντίληψή του για τους πολίτες.

Ο κύριος Κάρναβος δεν μπορεί να κάνει αυτά που λέει. Ίσως μας έπειθε, αν αυτά τα 9 χρόνια είχε καταφέρει να προγραμματίσει –έστω- την αντικατάσταση των χαλασμένων λαμπτήρων στους δημόσιους χώρους. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι αυτό· το σημαντικότερο είναι ότι πίσω από όλα αυτά που εξαγγέλλει και με τον τρόπο που τα εξαγγέλλει ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι οραματίζεται μια Καλλιθέα που θα μοιάζει με βραζιλιάνικη πόλη: μια πόλη με φαραωνικά έργα στο κέντρο και φτώχεια, βρωμιά και εξαθλίωση στην περιφέρεια.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η επιχειρηματικότητα μπορεί να συνδυαστεί με τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, τη διάχυση της ευημερίας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δυστυχώς ο κύριος Κάρναβος απέχει πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Δεν έχει καν τις αντίστοιχες παραστάσεις, δεν έχει το ιδεολογικό και το τεχνοκρατικό υπόβαθρο για να υποστηρίξει τέτοιου είδους πολιτικές.

Η Καλλιθέα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα νέο υπόδειγμα σύγχρονης, βιώσιμης, ανθεκτικής πόλης. Αυτά όμως δεν γίνονται στο γόνατο. Δεν γίνονται από πρόσωπα με παρωχημένες κοντόφθαλμες αντιλήψεις. Χρειάζονται σοβαρές μελέτες και άνθρωποι με γνώσεις, παραστάσεις και σύγχρονες αντιλήψεις. Οι δημότες, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες της Καλλιθέας και όσοι εργάζονται στην πόλη δεν έχουν ανάγκη από χάντρες και καθρεφτάκια. Έχουν ανάγκη από στέρεες λύσεις, από ασφάλεια και αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Στις 8 Οκτωβρίου καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στις ρηχές υποσχέσεις του απερχόμενου Δημάρχου, που -ακόμη και αν πραγματοποιούνταν- θα είχαν ως αποτέλεσμα μια Καλλιθέα δύο ταχυτήτων, και σε ένα μετριοπαθές, σύγχρονο πρόγραμμα με το βλέμμα σε όλους τους Καλλιθεάτες.