ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: Μια άγνωστη λέξη για τη διοίκηση Κάρναβου

Μιχάλης Νικολαράκος


Η προσβασιμότητα είναι μια ευρεία έννοια που δεν αφορά μόνο όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή κινητικές αναπηρίες. Αφορά και εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή ακοής, ανθρώπους με δυσλεξία, αναπτυξιακές διαταραχές, ανθρώπους με νοητική στέρηση αλλά και κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δυσκολίες ή όχι. Η προσβασιμότητα είναι δείκτης πολιτισμού, προόδου και ποιότητας ζωής σε μια πόλη.

Και αν για τις ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και πολλές πόλεις στη χώρα μας είναι προτεραιότητα πρώτης γραμμής, για την απερχόμενη δημοτική αρχή της Καλλιθέας είναι μια άγνωστη έννοια. Το πολύ πολύ να θεωρούν ότι αν φτιάξουν μερικές ράμπες για τα αναπηρικά αμαξίδια σε μερικά πεζοδρόμια θα έχουν λύσει το πρόβλημα. Δεν διανοούνται καν ότι για να έχει νόημα ύπαρξης η ράμπα θα πρέπει κανείς να μπορεί να φτάσει ως εκεί.

Ένας απλός περίπατος στην πόλη μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε για την αντίληψη της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ταλαιπωρία και κίνδυνοι σε κάθε βήμα…

Από πρωτοπόροι, ουραγοί…

Την ώρα που σχεδόν όλοι οι Δήμοι της χώρας στρέφονται για πολλά τους ζητήματα στις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ώρα που κάθε πόλη θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της την προσβασιμότητα ως βασική προϋπόθεση για βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο κύριος Κάρναβος προσπαθεί να κρύψει τη βρωμιά και την εγκατάλειψη με πασαλείμματα, με μπαλώματα και σκηνοθετημένα βιντεάκια υπό την πίεση της κριτικής. Προσωπικά θα τον συμβούλευα να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί· τίποτα από αυτά δεν θα αποτρέψει την αποδοκιμασία που του επιφυλάσσουν οι πολίτες της Καλλιθέας την Κυριακή. Γιατί κανένα βίντεο, κανένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, δεν μπορεί να ξεγελάσει τον ανάπηρο συμπολίτη που στερείται την αυτονομία του ή κάποιον γονέα που βγάζει βόλτα το μωρό του με σφιγμένη καρδιά.

Η κατάσταση στην πόλη είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει την πολυτέλεια να ψηφίσουμε με κομματικά κριτήρια. Στις 8 Οκτωβρίου το διακύβευμα είναι η αξιοπρέπειά μας και η ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Στις 8 Οκτωβρίου γυρίζουμε σελίδα με μια νέα διοίκηση δημιουργικών ανθρώπων με γνώσεις, εμπειρίες, παραστάσεις και ευαισθησίες.